Πολιτική αντιμετώπισης ρατσισμού στα σχολεία

Πολιτική αντιμετώπισης ρατσισμού στα σχολεία

Αρ. Πρωτ. 8877/27.10.08

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων


Αποκαλυπτικά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα φαινόμενα ρατσισμού στα ελληνικά σχολεία, που έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Πολιτισμική ετερότητα στο ελληνικό γυμνάσιο».
Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών που έχουν βιώσει φαινόμενα ρατσισμού στο σχολικό περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις παιδιά αλλοδαπών έχουν δεχθεί απειλές, ακόμα και επιθέσεις από συμμαθητές τους.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο 32ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο το 60% των μαθητών είναι αλλοδαποί, αλλά και σε σχολεία άλλων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και των όμορων δήμων.
Οι αποκαλύψεις έρχονται μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των μαθητών που συμμετείχαν σε σχετικά προγράμματα για τον ρατσισμό στο σχολικό περιβάλλον. Οι εκθέσεις των παιδιών από την Αλβανία, την Ρωσία, τη Γεωργία, την Αρμενία, αλλά και άλλων χωρών αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά ζουν καταστάσεις φόβου, ανασφάλειας, απειλών και απόρριψης καθημερινά στο σχολικό τους περιβάλλον.
Ανησυχητική είναι ωστόσο και η περίπτωση μαθήτριας που βίωσε το ρατσισμό από την πλευρά του εκπαιδευτικού στην τάξη της, καθώς παραμελήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δεν είχε στήριξη από την εκπαιδευτικό της για να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και να μάθει τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βγάλει τη χρονιά και να μείνει στην ίδια τάξη.
Δεν είναι λίγα επίσης τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς ακόμα και μεταξύ αλλοδαπών μαθητών ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να βοηθούν τα παιδιά στα πλαίσια της διαπολιτιστικής πραγματικότητας στα ελληνικά σχολεία και να προλαμβάνουν φαινόμενα ρατσισμού μεταξύ των μαθητών;

Απάντηση Υπουργείου